Как да приготвим зимнина?

Как да приготвим зимнина?

4 август 2022
  • Сподели:

Как да избираме продуктите?

За да бъде една зимнина наистина вкусна и с качествено проготвени продукти, то много важна част ще са техния избор. Качествения и вкусен резултат, може да се получи с качествени продукти. За вашата домашна лютеница са нужни добре узрели домати, червени чушки, а за конфитюр от дюли само едни зрели и здрави дюли.

 

 

Как да избираме рецептата?

Има безброй много рецепти за приготвянето на домашна лютеница, царска туршия, мармалад и други. Но как да изберем правилната рецепта? Най-добрия избор е да заложите на вашата лична баба, защото те носят страхотен вкус, който харесвате и сте пораснали с него. Бъдете сигурни, че рецептите на баба са изпитани и приготвяни с години. Другия вариант, който според нас е втори най-добър избор след баба са вашите приятели и познати. От тях може да вземете рецепта, която вече сте пробвали и сте сигурни в качеството и.

 

 

Консерванти – кога,какви и защо?

За да е една зимнина вкусна и свежа за зимния сезон е необходима да я консервираме. Сол и захар, лимонтузу и лимонов сок всички те са задължителни, защото придават вкус и помагат бурканчетата да се съхраняват. Така ще бъдете сигурни, че ще хапвате вкусна зимнина. Не експериментирайте, а заложете на качествени, доказани продукти през годините.

 

 

Колко броя буркани на сложа?

Това единствено и само вие може да решите. Нашият съвет е, ако приготвяте дадена зимнина за първи път, то пригответе по-малко количество за да разберете дали рецептата е по ваш вкус и от друга страна ще проверите дали рецептата е сполучлива. Домашно приготвената зимнина е удоволствие и наш съвет е да приготвите по няколко бурканчета пример: 5–6 бурканчета различни сладка,  9-10 бурканчета лютеница, 5–6 зимни салати, така хем ще имате разнообрази от различни видове рецепти в килера, хем проготвянето им ще ви достави по-голямо удоволствие. По-малко, но много видове, за да ни бъде по сладко и да не ни омръзва. Това е съвета ни за четиричленно семейство.

 

 

Да стерилизирам ли бурканите?

Независимо какво приготвяте лютеница, конфитюри или други винаги бурканчетата трябва да са много добре измити, леко топли и капачките да са нови. Така шансът да имате бурканчета, които не издържат през зимата е по-малък. Когато пълните бурканите, ако сместа е още вряща ги затворете веднага и обърнете с капачките надолу и така ще се консервират и няма да има нужда от допълнително заваряване. Ако обаче сместа ви е леко топла или изстинала задължително заварете за 5-10 минути за да се затворят добре и да издържат през зимата.

 

 

Следвайте тези стъпки в приготвянето на вкусна зимнина и ще постигнете страхотни резултати.